Инфлацията наду училищната закуска. Биокашкавалът в опаковка стигна 52 лева за

...
Инфлацията наду училищната закуска. Биокашкавалът в опаковка стигна 52 лева за
Коментари Харесай

Инфлацията наду училищната закуска


Инфлацията наду училищната закуска. Биокашкавалът в опаковка стигна 52 лв. за кило. Цените за доставки на плодове, зеленчуци, млечни артикули и мед, които се дават гратис по учебните схеми, се покачват от 1 февруари поради инфлацията. Това оповестиха от фонд „ Земеделие “. Увеличението е в границите на 2-5 ст. за брой или опакована закуска.
Причината за това са съмненията на цените на артикули и услуги, подбудени от военния спор в Украйна, както и в резултат на задълбочаващата се икономическа криза в международен мащаб, обясниха от фонда.

Така при започване на образователната година за доставка на една ябълка в учебно заведение или детска градина избраната цена е 0,47 лева, а след нарастването става 0,49 лева Ако плодът е био, цената скача от 1,15 на 1,19 лева за брой. Ябълките, които се раздават в самостоятелни опаковки, скачат от 0,59 лева за брой на 0,61 лева А биоплодовете, опаковани по едно, към този момент костват 1,32 лева, което е с 5 ст. по-скъпо по отношение на цените им първия период на образователната година.  С 2 ст. се подвига цената за домати, краставици, мандарини и други.

Освен по схемата „ Училищен плод “ се подвигат цените и на млечните артикули, които се дават на децата. Чаша прясно мляко скача от 0,73 лева на 0,76 лева, а бионапитката става 1,49 лева за 250 мл, което е нарастване с 5 ст., сиренето, което се раздава на възпитаници и в детските градини по 30 грама, нараства с 2 ст. до 0,66 лева за опаковка. С 3 ст. се усилва и цената за 30 грама кашкавал до 0,91 лева Биокашкавалът пък нараства до 1,56 лева за порция от 30 грама в самостоятелна опаковка. Така цената на кило от млечния артикул стига 52 лева, при 50 лв. за първия период. Пчелният мед, който се предлага на учениците за първа година, ще се доставя на цени от 0,39 до 0,49 лева за опаковка от 12 до 15 грама.

При установяване на цените на порция се взима поради общият показател на потребителски цени от Национален статистически институт. Това е второто нарастване на цените на продуктите по учебните схеми за актуалната образователна година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР